Prima pagină > Femeia, Thoughts > Misogin vs Misandra

Misogin vs Misandra

„…Si dumnezeu a facut-o pe eva…” Cam asta e inceputul povesti.

Miscarea feminista a aparut la sfarsitul secolului 19 – inceputul secolului 20 si vroia egalitate intre sexe. Aceasta egalitate se referea la obtinerea a 2 drepturi civile: dreptul la vot si dreptul la invatamant. Aceste drepturi le faceau pe femei egale barbatului in cadrul cetatii (cel putin teoretic deoarece multi ani de atunci femeile inca au votat cum le spunea sotul sa voteze) si nu sublinau calitatile diferite ale sexelor.

Apoi la mijlocul secolului 20 femeia imbatata de sindromul Hollywood a inteles ca poate sa aiba si ea vise si, mai ales, poate lupta sa le indeplineasca. Asa au inceput sa apara vedetele feminine ca sex-simbol, fotomodelele profesioniste.

In diverse reviste, bloguri se duce un adevarat razboi intre „fortele binelui” si „fortele raului”, aka intre barbati care considera femeia inferioara lor (Tabara misogina) si femei care considera barbatul inferior si lupta pentru „egalitatea intre sexe”. Fiecare tabara prezinta argumente „solide” bazate pe aceleasi surse: fiziologie si anatomie umana, teste de IQ, rezultate scolare si nu in ultimul rand best-sellerul ultimului mileniu: Biblia. Argumentele ajung uneori sa fie contrazise prin ele insile de cealalta tabara care le talmaceste sau retalmaceste intelesul.

Ce reiese din ele? In mare ca nici una din parti nu mai stie ce vrea. Femeile vor sa fie respectate si considerate egale de barbati fara sa renunte la drepturile obttinute la nastere: corp sexy pe care barbatii nu pot sa-l priveasca pofticiosi desi este invelit intr-un „ambalaj” mai ispititor decat corpul femeii. Barbatul sa plateasca nota la resturant fiindca „el e barbatul”, sa fie galant. De cealalta parte barbatii vor ca femile sa aiba o opinie, sa le poata impartasii pasiunile, sa le inteleaga, sa fie capabile de acea arma pe care biserica a pus-o in mana barbatului: puterea de decizie.

Razboiul are un nume frumos nuantat pentru a defini o lupta dreapta: „lupta pentru egalitate”, desi egalitatea intre sexe a fost obtinuta de mult, odata cu dreptul la vot si egalitatea la sansa in societate. Si totusi, de ce aceasta lupta inca se continua desi se vede clar ca cele 2 sexe au nevoie unul de altul la fel de mult? Poate pentru micile certuri iscate de acest subiect in interiorul cuplurilor. Certuri ce se incheie cu un dulce armistitiu( aka sexul de impacare). Sau poate…
Si totusi acest razboi a divizat lumea in 2 tabere (care sunt de fapt mai multe). „Marile minti luminate” in loc sa colaboreze pentru alte lucruri mai utile se intrec in declaratii misogine/misandrice.

Sunt curios care o sa fie rezultatul acestui „meci” avand in vedere ca cele 2 tabere se intretaie intre ele tot mai puternic. Un barbat „normal” va fi intotdeauna misogin sau romantic, niciodata „misandru” (nici macar nu exista varianta masculina pentru cuvantul care defineste ura pentru barbati a unei fiinte. „Lupul isi poate omora conducatorul dar nu-si tradeaza niciodata haita”). Pe cand femeile sunt misandre datorita orgoliului personal (da recunoasteti ca aveti si voi un orgoliu la fel de marcant ca cel al unui barbat daca nu mai puternic), dar si misogine cu ele insusi [datorita educatiei (remanescentele traditiei barbatului ca dumnezeul familiei), religie (religia ortodoxa considera femeia egalul barbatului dar…doar de suprafata, tare as vrea sa vad o femeie preot sau o femeie in biserica cand e la ciclu, fara sa ii fie frica ca daca se afla o sa fie omorata cu pietre), fragilitati emotionale (vor sa fie protejate de catre barbati).] cat si cu alte femei (cati nu au auzit remarci misogine referitoare la o alta femeie care este „mai buna” decat ea).

Categorii:Femeia, Thoughts
 1. octombrie 2, 2007 la 1:17 pm

  Feminismul este o replică a misoginismului. Iar misoginismul este adânc înrădăcinat încă de la Adam şi Eva. Vinovată de această situaţie este Biserica care este condusă exclusiv de bărbaţi şi este o formă de manipulare a populaţiei.

 2. octombrie 2, 2007 la 1:53 pm

  True

 3. Ice Soldier
  ianuarie 15, 2010 la 6:29 pm

  De ce naiba tot vorbiti de egalitate? Egalitate inseamna sa ai drepturi egale. Atat!
  „Razboiul sexelor nu va fi castigat de nimeni, se fraternizeaza prea mult cu dusmanul”. Asa ca lasti-o moarta. 🙂

 4. dave
  iulie 30, 2010 la 10:46 pm

  „Cea mai mare inspiratie vine adesea din disperare”… Asadar lasam femeile sa aiba cea mai mare inspiratie..

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: