Prima pagină > Explicatii, Thoughts > Teoria piramidelor

Teoria piramidelor

Desi bazata pe castiguri industria cinematografica din USA (Hollywood) aceasta mai are si meritul (probabil iscat din dorintza de diveristate) de a face cunoscute anumite teorii, experimente, adevaruri stintifice, etc ….

Una din aceste multe teori este acea teorie a „Bataii fluturelui din aripi”. O teorie geniala a lui Jacques Hadamard care descrie acea interdependentza a haosului. Dar aceasta teorie a fost prea putin explicata in filmul cu pricina in asa fel incat multi oameni inca cred ca e vorba de o relatie directa… Fluturele bate din aripi si uraganul se deslantuie. 

O teorie asemanatoare, ca sa nu spunem ca aceiasi, dar care imi place mai mult, e cea a piramidelor. Teoria vine cam asa: Fiecare actiune din lume reprezinta un varf de piramida.  Acesta actiune determina la randul ei alte actiuni care la randul lor vor determina alte acitiuni. Efectul cumulat al acestor actiuni de pe acelasi nivel creste progresiv odata cu fiecare nivel. Astfel un nivel poate sa contina 3 actiuni mai mici sau una mai mare. In final baza piramidei este reprezentata de o singura actiune care are un efect mult superior oricarei sume de efecte de pe oricare nivel al acestei piramide. Piramida acesta pote fi impartita in piramide mai mici.

Se presupune ca fiecare om are o piramida principala care are varful reprezetat de nasterea sa si baza de moartea sa. Fiecare actiune este baza unei piramide care contine alte actiuni mai mici.

Aceste piramide pot contine actiuni care reprezinta varful altor piramide sau baza altor piramide. De asemenea poate avea nivele de piramida comune cu ale altor piramide.

Rezumand aceasta teorie la o singura propozitie: „Fiecare om are o vina pentru actiunile celorlalti.”.

Acum. De ce imi place aceasta teorie? Fiindca e total anti intreaga lume. Acesta pune actiunile tuturor intr-o piramida care a ineput cu aparitia acestei mici planete (ca sa nu generalizam la piramida primordiala: Bing Bang-ul) si se termina cu distrugerea ei sau cine stie… poate… , putin probabil, planeta va fi vesnica, sau va iesi din piramidele omenirii la un moment dat.

Acum in lume se fac eforturi disperate pentru salvarea planetei, imblanzirea efectului de sera… La acestea pariticipa multi oameni celebri si se fac multe concerte. Acesti oameni care canta la aceste concerte sunt exact acei oameni care apar la MTV Cribs si isi expun o intreaga flota de masini de lux cu interior din piele si bord din lemn de diferite specii de arbori rari si care consuma la kilometru la fel de mult combustibil fosil ca si o locootiva romaneasca „clasa Diesel”. Si care se plimba cu avioane de lux in care ar putea incapea de 4-5 ori mai multi oameni daca ar fi conditiile de la un Boing normal. Si care promoveaza un stil de viatza in care orice nu e pe cine stie ce lista de raritati nu isi are locul.

Acesti oameni care fac concerte in diferite locuri ale lumii unde au calatorit cu avionul personal si cu cate un boing 747 (sau daca preferati airbus) cu echipamente si cu cate unul cu personal. Si care concerte produc o poluare uriasa (referindu-ne la gunoaiele care se produc la fiecare concert  si la poluarea fonica care face si cel mai surd animal sa plece din zonele respective) + consumul urias de energie necesar pentru a sustine un astfel de concert ( reflectoare, sonorizare, lumini pe tip de noapte) . Acesti oameni, aceste celebritati cum pot sa spuna ca se gandesc la mediu si sa ne spuna noua sa fim „enviroment frendly” cand ei sunt varfurile unor piramide care ne afunda din ce in ce mai mult in acest „efect de sera”?

Sincer pe mine nu ma deranjeaza sa incerc sa fiu mai „prietenos cu mediul” (desi e imposibil in romania) dar.. ma enerveaza absurdul situatiei. Orice om trebuie sa faca cat mai putina poluare pentru a putea pastra un mediu cat mai curat si pentru a acoperi poluarea produsa de marii poluanti ai lumii: oamenii bogati si industria lumii. Si stiti ce e mai ironic in toata situatia? Ca sa prevenim distrugerea planetei trebuie sa ne reintoarcem in epoca de piatra. Deci intrebarea existentiala nu e „To be or not to be…” cum zicea Hamlet ci „comforul sau viatza?”. Jigsaw trebuie privit ca un geniu (nu in mod ci in intetie): „Live or die!” si subiectul era pus in fatza renuntzarii la ceva drag. In concluzie (ca sa nu folosim deci… , din nou ) tot ce avem nevoie pentru a salva planeta nu e o armata de celebritati ipocrite ci un Jigsaw galactic ca sa ne puna in fatza un elegeri finale. Oare efectul de sera nu este chair acest Jigsaw??? In cazul asta se pare ca… am ales varianta a II-a… Have a nice day…

Categorii:Explicatii, Thoughts
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: