Religia

E ciudat cat de importanta ajunge sa fie religia intr-o lume uitata de toti… Prima religie a aparut odata cu primul om. Acea greseala in loteria genetica a fost destul de capabil sa „formuleze” un concept de atata putere. Odata cu aparitia constiintei acest concept a fost rafinat pana la credinta in fiinte si nu in fenomene.

Ma gandesc ce ar putea face, daca ar traii acum, acel geniu care a reusit sa uneasca religile mai multor oameni intr-o religie comuna. Oare a stiut el cu adevarat cine este omul sau a fost doar un mincinos care a vrut sa-si ascunda esecul in fata celorlalti dand vina pe alcineva? Probabil un strain a avut norocul sa faca ceva ce celorlalti li sa parut special. Povestea lui a fost spusa mai departe, povestita si repovestita mereu de alti oameni. Fiecare a auzit-o in alt fel si a spus-o in alt fel pana acel om a devenit zeu. Apoi a ajuns la urechile cuiva care a crezut cu putere in ea sau doar a vazut ocazia din ea si a spus-o intr-o anumita forma avand grija ca si ceilalti sa o auda in forma sa. Asa a aparut religia comuna si primul ei preot. Nu pot sa nu ma intreb daca omul din povestire a auzit sau nu aceasta forma zeificata a sa sau nu. Si daca a auzit-o a s-a recunoscut in ea sau a crezut orbeste in ea. credincios si zeu in acelasi moment. Unul in spusele preotului si celalalt in fata sa.

Fiind ateu mi se pare greu de crezut faza cu existenta unui dumnezeu. Pana la urma acesta a vorbit cu omul pana in momentul cand s-au putut face insemnari. Adica a renuntat la acest obicei de milenii exact atunci cand nu ar mai fi trebuit sa dea foc la ruguri ude si sa trimita plagi pentru a-si consemna prezenta. De-a lungul vremii am citit multe carti de religie tocmai pentru a afla daca exista. Ceea ce am observat e ca nu exista multe religii pe glob ci doar una singura spusa in diferite forme. Crestinii, evreii si musulmani sunt fara doar si poate o scindare a religiei din vechiul testament. Acestea au foarte multe puncte comune datorita acelui „vechi testament”. Regiliile orientale au si ele elemente comune cu acestea dar sunt mascate de diferentele culturale.

In religia crestina se crede ca omul dupa moarte ajunge in rai sau in iad. In rai el uitata de sine si de grijile lui, aka renunta la propria faza muritoare si sta „de-a drapta tatalui”. In iad acesta sufera pentru propriile pacate. In credintele orientale fiecare suflet evolueaza sau involueaza pe scara filogenetica in functie de ce a facut in viata precedenta. In momentul in care ajunge om, duce o viata demna si moare, sufletul sau ajunge sa se contopeasca cu universul. => Sistem pedeapsa-recompensa existent.

<to be continued>

Categorii:Explicatii, Thoughts
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: