Blues

Definitie: Blues-ul este o forma muzicala care pune accent pe sentimentele de tristete/melancolie pe care cantaretul le transmite auditoriului.In opinia multora blues-ul este „un planset acompaniat de sunetul unei chitari”.

Istorie: Originile sale reale nu pot fi identificate, probabil a aparut, pentru prima data, cand un om trist a pus mana pe chitara si a inceput sa-si cante suferintele exact asa cum o resimtea fara sa incerce sa o infrumuseteze.

Cele mai vechi relatari ale blues-ului dateaza de pe timpul sclavagismului american, fiind considerat muzica sclavilor de pe plantatiile de bumbac. Acesta era vazut ca o metoda a sclavilor de a se plange de conditiile grele a vietii lor. Aceste melodii erau, de obicei, compuse si cantate de acelasi om, existand putine melodi care erau considerate destul de generale pentru a fi raspandite dar si datorita existentei relativ izolate a comunitatilor de negri.

Calea spre gen muzical bine definit a luat-o in momentul in care sclavii au fost eliberati si nu mai cantau cruzimea unui stapan ci a unui popor.

Denumirea de Blues (feeling blue= a fi trist) a primit-o in 1912 cand a aparut melodia „Dallas Blues” a lui Hart Wand. Aceasta fiind prima melodie de blues inregistrata oficial.

In primele doua decenii ale secolului 20 blues-ul nu era considerat un gen de sine statator ci doar o ramura a muzicii country. Diferenta dintre cele doua genuri fiind culoarea interpretului: daca era alb canta country, daca era negru canta blues. Din aceasta cauza inca exista multe melodii country considerate ca fiind bluesuri.

Intre 1920 si 1930 la Memphis a inceput o intreaga miscare a bluesului, miscare care s-a mutat in Chicago in anii ”30. Dupa cel de-al doilea razboi mondial in jurul oraselor Chicago, Detroit si St. Louis a inceput miscare „electric blues”. Aceasta este inceputul bluesului modern. „Electric blues” este astfel denumit datorita utilizarii chitarii electrice in locul celei acustice de catre interpreti. Tot in aceasta perioada a inceput si aparitia formatiilor de blues, pe langa chitaristul cantaret in formatie mai erau inclusi si basisti si tobosari dar si adougandu-se alti chitaristi.

Anii ’60-’70 au reprezentat raspandirea acestui gen. In acesti ani au aparut formatii de blues in toata lumea, dar a aparut si o debarasare a genului de „specificitatea de specie” avuta pana acum. Apar cantareti de blues albi, iar unele formatii cunoscute incep sa foloseasca in concerte cantece blues sau cu influente blues. Exemple: cantecele de inceput ale Led Zeppelin, Fleetwood Mac, John Mayall & the Bluesbreakers, The Rolling Stones, The Yardbirds, Cream.

In anii ’80-’90 bluesul a avut o raspandire mult mai rapida creandu-si noi fani. In aceti ani au aparut radiouri si reviste specializate pe blues. Totodata a inceput si o tendinta comerciala in randul cantaretilor de blues dar care, din fericire, inca nu s-a dezvoltat.

Notiuni de stil: Muzica blues contine o linie melodica repetitiva, accentul punandu-se pe versurile cu puternica incarcare emotionala.

Reprezentati ai genului blues: Muddy Waters, Jimi Hendrix, Hart Wand, Howlin’ Wolf, Slim Harpo,John Lee Hooker, B.B. King, Willie Dixon ,  Mississippi John Hurt, Skip James, Reverend Gary Davis, Magic Sam, Magic Slim, Otis Rush, Bobby Rush, Denise LaSalle, Sir Charles Jones, Bettye LaVette, Stevie Ray Vaughan

 1. Noiembrie 16, 2007 la 11:00 pm

  mai, sincer nu am citit tot postul, dar cind am vazut titlul vroiam sa te intreb daca ai ascultat muddy waters; mi se pare foarte tare, de fapt rolling stones isi trag numele de la o piesa de-a lui si au cintat la inceputuri o groaza din piesele lui

 2. Noiembrie 17, 2007 la 4:13 pm

  „Robert Johnson is The Father
  Muddy Waters is The Son
  Jimi Hendrix is The Holy Spirit

  This is the Holy Trinity of The Blues.”
  Pentru mine ordinea e putin diferita dar…

 3. Noiembrie 18, 2007 la 1:17 am

  habarnam decit de Muddy si Jimi, am facut impreuna armata, mergeam la curv… a, pardon, la ceaiuri. Erau mari amatori de ceaiuri si serate dansante. Cel care a zis faza cu sf treime nici nu cred ca era crestin 🙂

 4. Noiembrie 18, 2007 la 10:09 am

  Si eu care nu te credeam cand ziceai ca ai facut armata la cea mai grea arma…. :))

 5. dan lungu
  Aprilie 19, 2009 la 2:55 pm

  pt iubitorii acestui gen muzical,exista o mie de posturi de radio care difuzeaza numai blues,unul fiind:gotradio.com-sectiunea blues.
  incercati si voi.merita!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: