Prima pagină > Thoughts > Valoarea vietii

Valoarea vietii

Cum poti calcula cat valoreaza un om, cat valoreaza viata sa?

Nu poti sa te iei dupa numarul de prieteni sau de cunoscuti. Astea sunt doar semne ale norocului sau a naivitatii tale.

Nu poti sa te iei dupa cat de fericit e un om. E prea greu sa-ti dai seama cat de fericit e un om. Fericirea e cel mai usor lucru de simultat. „Zambeste cand iti vine sa plangi, si plangi cand iti vine sa razi.”

Nu poti sa te iei dupa cat de mult sufera un om. Fiecare sufera in modul sau.

Nu poti sa te iei dupa cate persoane a ajutat sau salvat un om. Nu-i poti salva pe toti, trebuie sa fi fericit daca salvezi pe cel/cea/cei care conteaza. Si de unde sti ca cei pe care i-a salvat conteaza?

Nu poti sa te iei dupa ce a ralizat un om. Poate in locul lui un alt om ar fi ajuns mai departe. Nu trebuie sa fi un invingator ca sa ajungi sus, si un ratat cu noroc poate ajunge sus. Nu poti nici sa te iei dupa ce ar fi realizat un om. Nu poti traii visand la cum ar fi fost, ci doar la ce va fi.

Nu poti sa te iei dupa cat s-a sacrificat pentru altii. Motive de sacrificiu gasesti la tot pasul, important e sa sti sa alegi locul, timpul si persoana potrivita.

Nu poti sa te iei dupa cat de iubita e o persoana. Cei mai iubiti oameni din lume nu stiu sa iubeasca, stiu doar cum sa manipuleze ca sa fie iubiti.

Si atunci cum poti calcula valoarea unui om?

Poate valoarea unui om poate fi calculata doar de insusi acel om. Sangele iti va curge toata viata, tu alegi pentru ce.

Categorii:Thoughts
 1. hoyt
  ianuarie 8, 2008 la 7:29 pm

  valoare unui om se calculeaza in functie de organele pe care le poate dona dupa moarte. Plamini supli, rinichi voiosi, vezica imbujorata:)
  Valoarea se calculeaza si la oameni, ca la marfuri si servicii; in functie de piaţă. Adica e relativa. Cel ce judeca are un sistem de referinta traumatizat de context si experientele trecute. Iar suferinta… daca ti se rupe o unghie e tragedie, daca altora nu le cresc unghiile din lipsa de vitamine si hrana, atunci e doar „asa e viata”

 2. anca
  ianuarie 8, 2008 la 9:15 pm

  Ai dreptate in tot ce ai spus tocmai fiindca valoarea unui om nu este o entitate, sa o numesc asa, de sine statatoare. Un om are valoarea pe care a proiectat-o in ochii fiecaruia in urma unei interactiuni(fie directa sau indirecta) – valoarea unui om este subiectiva…

 3. hoyt
  ianuarie 8, 2008 la 9:38 pm

  asta zic, ca pina si la ceva material valoarea e relativa, darmite la om 🙂

  o legatura de leustean din piata are cel putin trei valori, a cumetrei care o vinde, a cucoanei care cere un pret mai mic pe ea, si, in ultima instanta, a pretului de vinzare in urma negocierii:) si atunci, un om cum ar putea fi cuantificat calitativ, decit la modul subiectiv…

 4. Rayssa Moon
  ianuarie 8, 2008 la 9:44 pm

  Poti stii cat valoreaza un om daca te uiti ce lasa in urma. Un om care nu lasa nimic in urma sa e un om care a trait degeaba. Un om care lasa in urma copii e un om valoros. Pentru ca fiecare din acei copii reprezinta sute, poate mii de sanse de a schimba, influenta poate, in bine, viata altora si poate a omenirii. Sunt si oameni care nu lasa in urma lor copii, dar totusi raman de la ei lucruri valoroase pentru (de ex atatia inventatori care poate nu au avut urmasi; sau chimisti sau doctori care au descoperit leacuri vitale). Sunt si atatia oameni care nu lasa opere sau inventii in urma lor, dar lumea isi va aminti de ei. Sunt aceia care salveaza vieti. Pentru ca fiecare viata e importanta. De unde stii ca omul de langa tine de pe strada caruia poate ii salvezi viata ca l-ai tras din fata masinii care venea in viteza nu e cel care va descoperi leacul pentru cancer? Nu stii. Tocmai de asta e fiecare viata importanta si la randul sau, fiecare om care salveaza o viata sau lasa alta viata in urma sa e un om valoros. Cu alte cuvinte, prin ceea ce lasi in urma ta.

 5. hoyt
  ianuarie 8, 2008 la 9:51 pm

  leacul pt cancer, my dear, se va vinde de o mina de netrebnici intregii lumi, se va pune pe taraba, fara negociere. Iar cei cu bani il vor cumpara. Sint alte boli ale omenirii mult mai grave decit cancerul… de asta nici nu sint asa optimist ca perpetuarea speciei ar duce la salvarea lumii. Lumea e un organism care va muri, ca asta e logica naturii ei…

 6. anca
  ianuarie 8, 2008 la 10:03 pm

  si totusi nu poti calcula valoarea unui om pentru simplul fapt ca a crescut niste copii deosebiti sau nu, sau pentru ca a salvat un om – de unde stii ca omul acela nu va ajunge sa fie criminal. Mai de graba as spune ca valoarea unui om este data de ceea ce trezeste in tine acel om cand te gandesti la el..faptul ca simt admiratie pentru nush cine, sau respect, sau ..sau pur si simplu faptul ca sunt fericita cand ma gandesc la cineva- acel cineva ma face sa ii atribui o anumita valoare

 7. hoyt
  ianuarie 8, 2008 la 10:14 pm

  ce ma amuza pe mine este transformarea unor oameni in branduri, in functie de citi oameni au salvat, citi l-au iubit; ori daca intervine statistica in asa ceva, devine totul absurd. Daca salvezi un om esti mai valoros decit daca salvezi 10. Problemele au inceput sa apara pt omenire de cind a invatat sa numere si sa cuantifice:D

 8. ianuarie 9, 2008 la 12:00 pm

  De ce ar vrea cineva sa calculeze un om? Nu-i de ajuns ca oamenii se masoara, se analizeaza, se judeca?

 9. ianuarie 9, 2008 la 7:32 pm

  @Rayssa Moon: si daca are copii care vor duce la distrugerea lumii? Daca acei copii nu vor fi decat niste lepre.
  Uita-te ce s-a intamplat cu copiii lui Cain 😀 .

  Si cum calculezi valoarea unui om la nastere? Cum calculezi valoarea sa cand are 20 de ani? Cum calculezi valoarea lui cand moare? In unele cazuri, poate sa nu faca nici o branza. Un ratat de azi poate fi salvatorul lumii.
  Orice ai face nu poti sa calculezi decat valoarea lui pe moment. Si de unde sti ca nebunia la care lucreaza acum nu va revolutiona lumea?
  Si cum calculezi valoarea lui reala cand tu vezi decat o mica parte din viata lui?

  @hoyt: „Nu-i poti salva pe toti, trebuie sa fi fericit daca salvezi pe cel/cea/cei care conteaza.” Era un banc cu bula caruia i se prezice ca va distruge multe vieti, si cand pleaca el salveaza un copil, care spune ca-l cheama Hitler.
  Daca esti erou azi, de unde sti ca, maine, nu vei fi decat un idiot care l-a salvat pe Lucifer?

  Un om care ajunge un brand ajunge sa nu mai aiba o valoare a lui, el nu va mai conta, va conta doar imaginea pe care o lasa in urma. Care sunt sansele ca aceasta imagine sa aiba ceva in comun cu imaginea reala?

  Cum deosebesti cine este un om fata de cine crezi ca e?

  @anaayana: Daca masori, analizazi si judeci, tinzi sa tragi linia si sa aduni. Si asta poate fi exact ideea ta asupra valorii acelei vieti.

 10. ianuarie 9, 2008 la 7:34 pm

  post add:

  Nu poti sa ii calculezi valoarea dupa cati bani are.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: