Lectia 2

Cum se tine chitara

Asta e un subiect pe seama caruia m-am certat de multe ori cu un prieten chitarist, si cum nu am ajuns la o concluzie care e metoda perfecta, nu pot decat sa spun: „chitara se tine in asa fel incat sa-ti fie comod sa o ti si sa poti sa atingi freturile fara sa iti rupi mainile”.

Reguli de baza: 

 1. chitara se tine cu griful in partea stanga daca esti dreptaci, si in partea dreapta daca esti stangaci. (Toate lectiile o sa fie scrise pentru dreptaci, asa ca oriunde se foloseste o pozitionare fara specificarea variantei pentru mana stanga, stangacii vor folosi mana in oglinda).
 2. corzile trebuie sa fie paralele cu pamantul. Aici exista pozitii in care trebuie ridicat putin griful, asa ca corzile nu mai sunt paralele, dar totusi fac un unghi destul de mic cu pamantul. In cazul in care griful face un unghi cu pamantul mai mare de 30-40 grade o sa devina foarte greu de cantat.
 3. coarda cea mai de jos va fi cea mai subtire, indiferent de mana cu care se canta. Stangacii care canta la chitara de mana drepata o sa trebuiasca sa-si schimbe corzile ca sa se potriveasca acestei reguli

Pozitia clasica de cantat la chitara presupune ca cel care canta sa stea pe un scaun fara brate (acestea nu incurca la pozitionarea chitarii). Ei trebuie sa-si lipeasca chitara de corp si sa si-o aseze, cu curbura inferioara, pe unul dintre picioare. Cel mai des se foloseste piciorul cel mai indepartat de grif (dreptul pentru dreptaci si stangul pentru stangaci). In cazul in care se foloseste celalalt picior, griful trebuie ridicat putin astfel incat sa poata sa se ajunga la freturile cu numar mic.

Griful se poate tine in doua feluri. Acestea difera doar prin pozitionarea degetului mare al mainii stangi pe spatele grifului.

 1. metoda clasica, aceasta este o metoda putin mai dificila (incomoda), dar care ofera o libertate de miscare mult mai mare. Exista acorduri care pot fi cantate numai folosind aceasta metoda. Ea presupune tinerea degetului apasat pe centrul grifului. Aceasta metoda permite deplasarea degetelor pe tastiera fara a muta degetul mare, pe o distanta mult mai mare.
 2. metoda „baseball bat” presupune tinera grifului asemanator tinerii unei bate, degetul mare fiind asezat pe spatele grifului pe toata latimea acestuia.

Degetul mare este folosit in foarte putine acorduri, si atunci atinge doar coarda 6 (Se poate si coarda 5 da nu am stiu nici un acord a carui definitie sa aiba specificat „thumb on 5 and 6”).

Cum se tine o pana

Se inchide pumnul iar pana se pozitioneaza intre falanga distala a degetului aratator si degetul mare.

Ea trebuie sa atinga doar cu varful cozile. Cu cat atinge corzile o bucata mai mare din pana este nevoie de o forta mai mare pentru a trece de coarda, asta facand sa creasca uzura corzilor si sa ii scada viata, sau chiar sa le rupa.

 1. adrian
  februarie 15, 2010 la 4:13 pm

  Salut!
  Mai intai vreau sa spun ca faci o treaba extraordinara.
  Cant si eu la chitara acustica si inca de la inceput am lovit corzile cu degetul aratator de la mana dreapta pentru a le face sa sune. Acum am incercat sa folosesc pana, dar nu imi iese deloc mai ales in directia „up”. Motivul principal e ca ating primele doua corzi prea puternic si iese o zdranganeala de toata frumusetea. Am vazut ca scrii aici cum se tine pana si ma intreb daca sunt si alte reguli ce trebuie respectate la folosirea ei.

 2. februarie 15, 2010 la 4:34 pm

  @adrian:
  E cam greu sa fac un ghid pentru utilizarea penei de chitara, deoarece, dupa un timp de „incercare-eroare”, ajungi sa faci asta dintr-un gest reflex.
  Cred ca greseala ta este ca, in loc sa atingi cu pana, corzile, tu le prinzi si tragi de ele.
  Incearca sa lovesti doar cu varful penei (maxim 1 mm din pana trebuie sa atinga corzile).

 3. adrian
  februarie 17, 2010 la 9:41 pm

  Multumesc pentru raspuns. Asa este, atunci cand lovesc in jos corzile suna uniform, dar cand intorc „bataia” lovesc cu prea mult din pana primele doua corzi si, normal, acestea scot un sunet prea puternic. Probabil exercitiu.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: