Prima pagină > Thoughts > O viata sub semnul lui „poate”

O viata sub semnul lui „poate”

Niciodata nu am crezut in cuvinte. Orice cuvant scos din context nu mai exista, e doar un semn scris pe nisip in calea valurilor. Ne laudam ca stim sute de mii de cuvinte, dar nici unul nu are nici o valoare. Si totusi lumea se incapataneaza sa se lege doar de ele. Fiecare cuvant capata o valoare inestimabila, desi ele pot fi doar niste bete ude, a caror singura utilizare e ca pot fi folosite sa scri pe plaja indiciul, ca te afli aici, in mica ta insula izolata, intr-un ocean plin cu asemenea insulite. „Eu nu sunt eu.”, o propozitie ca toate cele, cu cuvinte fara importanta, si o tampenie de propozitie daca te legi de sensul ei, si totusi in spatele ei, in inima celui ce tine stiloul cu care a fost scrisa, pot sa fie atat de multe sentimente, idei, dorinte, pe care el le poate reduce la o propozitie atat de scurta, atat de non-sens. Si totusi si un idiot poate sa exprime o idee, fara sa aiba nici o consistenta, fara nici o valoare, doar o greseala a unei minti goale. Si o insiruire de cuvinte insipide, o propozitie falsa in valoarea ei aparenta, poate sa fie un semn al geniului sau un semn al idioteniei, sau poate doar un semn al neatentiei.

Daca ar fi sa fac un dictionar al tuturor cuvintelor care au macar cea mai mica valoare, ar fi unul foarte scurt:
Poate = poate

Un simplu cuvant care nu spune nimic, si care ascunde totul, dar spre deosebire de celalalte cuvinte nu are nici o pretentie de a zice ceva. Tot ceea ce spune el e doar „poate”. Si totusi acest „poate” cel mai fad dintre toate cuvintele fade, e cel mai raspandit, cel mai folosti dintre toate cuvintele. Toata viata se reduce la o insiruire de „poate”, fiecare intersectie in drumul vietii e exprimat doar prin existenta mai multor poate.

Daca exista un raspuns pe care sa il urasc cel mai mult, atunci cu siguranta ca pot sa spun ca acesta este „Poate”. Orice „poate” poate insemna: da, nu, nu stiu, dar spre deosebire de acestea ascunde si o mentiune, care repune in balanta intreg raspunsul. In spatele uni „poate” se ascunde, de cele mai multe ori, o explicatie, prea dureroasa pentru tine, si de care incearca sa te protejeze. Un „poate” anunta o deliberarea. Cum sa poti traii asteptand, sau imaginandu-ti acea explicatie fatala? „poate” e raspunsul care ar trebuii sa te protejeze cel mai mult cand il primesti, si totusi, e raspunsul care m-a ranit cel mai mult. Un raspuns atat de es in viata mea, si totusi raspunsul care ma raneste de cele mai multe ori.

Poate…

Categorii:Thoughts
 1. martie 10, 2008 la 10:48 am

  Acel POATE
  dezechilibrează,
  anulează,
  dă sensuri noi.

 2. hoyt
  martie 10, 2008 la 12:02 pm

  POATE ca ai dreptate:P

  am putea face o intreaga filosofie, dar poate nu e momentul

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: