Lectia 9

Tehnica de mana dreapta  – partea I 

Ciupituri

Exista unele momente in care trebuie canta o singura nota, sau doar cateva note care nu sunt asezate pe corzi consecutive. Acest procedeu se cheama ciupitura.

Ciupitul corilor se poate face in orice mod. Chitaristi incepatori tind sa ciupeasca doar cu degetul aratator si degetul mare (sunt unii care ciupesc corzile doar cu degetul mare). Acest lucru nu impiedica sa poata fi cantata o melodie, dar, in shimb, reduce viteza cu care se canta. Pentru a creste viteza se recomanda folosirea mai multor degete.

Exista doua metode:

a) metoda usoara (cea mai folosita) Se folosesc doar 4 degete, datorita greutatii in a folosi degetul mic. Aceasta e o metoda buna, dar impiedica antrenarea degetului mic pentru acele cazuri cand e necesara ciupirea a 5 corzi non-consecutive.

In aceasta metoda se aseaza degetul mare pe coarda 5, a degetului 1 (Aratator) pe coarda 3, degetul 2 pe 2, degetul 3 pe 1. Astfel cu degetul mare se ciupesc corzile 4,5 si 6, iar celalalte corzi cu degetul corespunzaor (coarda 3 cu degetul 1, coarda 2 cu degetul 2, coarda 1 cu degetul 3)

b) metoda clasica: Este putin mai grea necesitnda folosirea si degetului slab (degetul 4). E mult mai utila deoarece permite antrenarea tuturor degetelor in cipire.

Aceasta metoda difera de cea precedenta prin asezarea degetlui 1 pe coarda 4, degetului 2 pe coarda 3, degetul 3 pe 2, degetul 4 pe 1. Aici degetul mare e limitat la cantarea doar a corzilor 5 si 6.

Exercitiu: Se ia fiecare acord si se ciupesc corzile: 2 si 5(impreuna) apoi 5, 3, 2, 4, 1, 2, 3, 4, 5, 6 (fiecare coarda pe rand). Acest exerciti se face, ciupind fiecare coarda cu degetul sau (exceptie coarzile 5 si 6 care se canta cu acelasi deget in cazul metodei clasice. Daca preferati metoda mai simpla, pe care nu o recomand, folositi aceiasi regula, doar ca corzile 4,5 si 6 se canta cu acelasi deget).

 1. look at the sky
  Iulie 23, 2008 la 11:27 pm

  buna! As dori o forma specifica, exacta a ciupiturii pe care sa o pot aplica unui cantec la fel ca si ritmul, care poate fi folosit pe tot parcursul cantecului. cv mai complicat pt ca complicatia implica automat ceva mai nou si frumos.
  La metoda clasica tr sa ciupesc in ordinea de acolo, repetand ?:))

 2. Iulie 24, 2008 la 6:46 am

  Depinde mult de cantecul pe care il ataci. Ciupitura nu e ca bataia sa poti sa zici ca poti sa iti introduci personalitatea ta in cantec. Ciupiturile sunt note, si e greu sa schimbi notele fara sa schimbi cantecul, si e imposibil daca te referi la ciuitura care sa mearga la orice cantec.

  Poti maxim sa schimbi durata notei si tempoul, dar si astea pot sa modifice cantecul.

 3. Iulie 24, 2008 la 6:49 am

  In ciupituri nu exista ordine clasica. In articol spune ce deget sa folosesti cand trebuie sa ciupesti o coarda.

  Daca ai de exemplu o nota pe coarda 3, apoi una pe coarda 5, apoi una pe coarda 1, trebuie sa folosesti intai degetul 2, apoi degetul mare, apoi degetul 4…

 4. look at the sky
  Iulie 24, 2008 la 1:29 pm

  ms pt raspuns

  de exemplu la mel lui Hrusca:

  Am Dm G7 C E
  1.Enigmatici si cuminti terminându-si rostul lor
  Am Dm G7 C E
  Lângă noi se sting si mor dragii nostri dragi părinti
  Dm C Dm F E
  Cheamă-i Doamne înapoi si asa au dus-o prost
  Dm Am F E Am
  Si fă-i tineri cum au fost, fă-i mai tineri decât noi

  la mana stanga am acordurile si la mana dreapta cum ciupesc?

  Am mai incercat ciupind primele 4 corzi : mi. si, sol, re (efectuand acordul) pornind de pe mi in ordinea asta: mi si sol re sol si mi si sol re… sau 1 2 3 4 3 2 1 2 3 4 . Insa mi se pare simplu

 5. Iulie 24, 2008 la 2:27 pm

  Pentru fiecare melodie trebuie sa fi atent si sa vezi exact ce ciupitura foloseste artistul, ca sa poti sa canti aceiasi melodie. Ce mi-ai aratat tu aici sunt acordurile melodiei. Fi atent unde se schimba acordul, si cat dureaza, si asculta melodia si incearca sa vezi ce nota/ce grup de note canta. E destul de greu sa faci asta, dar e singura posibilitate.

 6. look at the sky
  Iulie 24, 2008 la 4:06 pm

  De exemplu , este un filmulet pe youtube cu un exemplu de ciupit:

  Nu mai sunt si alte exemple tot asa ?

 7. Iulie 24, 2008 la 10:09 pm

  Internetul e mare, deci probabil mai sunt. Oricum ceea ce iti arata el nu e o ciupitura universala ci pentru un cantec/un set de cantece.

  Sfatul meu e sa intri pe http://www.tablatures.tk si sa iti iei de acolo tabulaturile pentru orice cantec vrei. Astea de obicei sunt niste fisiere cu extensie gp3,gp4,gp5, care se deschi cu guitar pro, program care il iei de aici: http://www.guitar-pro.com

 8. look at the sky
  Iulie 25, 2008 la 5:54 pm

  va multumesc!

 9. #seven
  Ianuarie 17, 2010 la 9:32 pm

  … sunt incepator de chitara… si as vrea sa stiu niste tipuri de ciupituri… as vrea cateva… daca puteti sa ma ajutati:D

 10. Ianuarie 18, 2010 la 4:42 pm

  @#seven: Te referi la exercitii pentru indemanare/rapiditate? Sau la sabloane de ciupituri?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: