Prima pagină > Thoughts > Adevarul? sau doar adevarul meu?

Adevarul? sau doar adevarul meu?

Intotdeauna am fost fascinant de modul in care fiecare om percepe adevarul.

„Adevarul este intotdeauna la mijloc”? In mod ciudat „la mijloc” este singurul loc in care nu poate fi adevarul. Daca ai pune doua persoane care se cearta pe un „adevar”, si ai pune realitatea undeva pe linia ce ii uneste, ar putea coincide cu ceea ce spune o persoana, sau poate pur si simplu sa fie departe de oricare dintre interlocutori… Singurul loc in care nu poate fi e in acel loc care ii face pe amandoi combatanti sa aiba la fel de multa dreptate, sau sa greseasca la fel de mult. Intotdeauna trebuie sa existe cineva care are dreptate, adica care are dreptate mai multa decat celalalt.

Fascinant e si cat de relativ e adevarul unei persoane. Daca o sa pui o imagine pe un zid, si o sa pui lumea care o vede sa o descrie, o sa vezi ca fiecare descrie altceva. Unii ignora detaliile si vad imaginea mare, altii vad detaliile si uita imaginea mare, altii vad imaginea complexa, altii o simplifica pana la absurd. Fiecare vede ceva diferit, nu din cauza ca ochii lor sunt facuti sa vada altceva, ci ca mintea lor e educata sa nu vada adevarul ci doar parti din el. Adevarul e fad, fara valoare, dar ceea ce poti face cu el e impresionant. Adevarul e facut sa doar, din el nu poti face nimic, dar din distorsionarea lui poti construii case, cetati, imperii.

 Fiecare vede ceea ce vrea. De ce le plac oamenilor atat de mult filmele? Eu cred ca atractia omului spre artele vizuale e cauzata de ceea ce reprezinta, distoriuni ale realitatii. Fiecare poveste, te atrage departe de lumea adevarata si iti spune ca totul poate sa fie frumos, ca se poate ca lumea sa fie perfecta, dreapta, buna. Iar cand povestea iti arata raul din lume, ai avantajul ca poti sa iti spui ca totul e o poveste. In filme poti sa iti traiesti viata, sa resimti bucuria evenimentelor bune din trecut, sa simti tristetea din trecut ca pe o parte din povestea actuala… De ce e arta abstracta si arta „inteligente” atat de apreciate? Pana la urma sunt niste forme care nu au o valoarea artistica din punct de vedere al realitatii. Ele au capacitatea de a minti, de a sugera ceva, ceva ce orice om poate lua in forma bruta si transforma pana cand ajunge la ceea ce vrea el sa vada. Pune un morman de trandafiri in forma de masina si el isi va aduce aminte de iubirile trecute, niciodata de masina care i-a omorat prietenul cel mai bun…

Nu a mai ramas decat o iluzie din „adevarul absolut”. Inainte credeam ca un observator obiectiv poate vedea ceea ce ceilalti nu pot vedea, ca poate sa descrie adevarul in cea mai pura forma a sa. Acum nu mai imi permit luxul asta. Acea terta persoana, ca sa nu fie influentata de subiectivismul partilor, trebuie sa stea destul de departe de actiune incat o sa fie afectat de subiectivismul propriei perceptii. Ca si in zilele cand pamantul emana caldura ce face toata imaginea sa para tremuranda si usor distorsionata…

In liceu, am fost chemat odata la director ca m-am batut in clasa. In mod ciudat, eu nu m-am simtit nici o clipa in mijlocul unei batai. Nu s-a dat nici un pumn, nu a fost spusa nici o jicnire, si totusi un jandarm a vazut, de la vreo 50-100m o bataie, cei din clasa, au vazut o bataie in toata regula, cealalta parte a vazut un inceput de bataie… eu am vazut… o joaca de copil, din care nu ar fi fost ranita nici o parte, nici macar un pic. Atat de multe adevaruri… si fiecare il stie doar pe al sau. Care a fost adevarul absolut? Nu stiu, nimeni nu stie. Pentru asta ar fi trebuit ca scena sa continue si sa nu fie intrerupta… Acum totul s-a treminat in ceata, si fiecare miop a construit o alta imagine, doar ca sa nu recunoasca ca e incapabil sa vada.

Categorii:Thoughts
  1. hoyt
    Ianuarie 11, 2009 la 4:36 am

    nici eu nu cred ca adevarul poate fi la mijloc. Dar cred ca poate fi la doua extreme simultan (evident nu cu un singur sistem de referinta 🙂 )

    pina una alta, in tara asta sint prea multe poezii si prea putine poduri, asta e un adevar la o singura extrema

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: