Prima pagină > Explicatii, Realitatea > Medicamente bune, Medicamente rele

Medicamente bune, Medicamente rele

Citeam ziele astea in metrou, peste umarul unei doamne, intr-o revista, nu stiu care, si nici nu-mi pasa, care sunt medicamentele care sunt toxice pentru organism. Si incepea sa masoare pe acolo o groaza de medicamente, si cat de daunatoare sunt ele pentru om. Pe acolo atacau: antiinflamatoarele, anticonceptionale, paracetamolul, anxioliticele, metamizol (algocalmin) sii alte cateva.

Am si eu o replica pentru idiotii care au facut articolul: Ati vazut vreodata un prospect la un medicament?? Fiecare medicament are contraindicatii, fiecare medicament are efecte adverse. De fapt, ca sa largim spectrul, fiecare substanta ingerata sau respirata, are un efect asupra organismului, si poate avea efecte adverse. Daca s-ar uita intr-o carte ar vedea si ca oxigenul e toxic pentru organism, in anumite concentratii. Oxigenul poate fi respirat tocmai  fiindca nu este pur ci o combinatie de alti factori ( O2, H2O,…).

Intr-o tara cu multa incultura medicala, e o crima sa arunci asemenea vorbe. Orice medicament e scos pe piata dupa anumite studii si teste. Reactiile adverse posibile sunt cunoscute dinainte de a ajunge pe raftul farmaciei. Asta inseamna ca producatorul supune pacientul unor eventuale pericole cu buna stiinta, si totusi de ce face asta? Fiindca aceste dezavantaje sunt minore fata de avantajele tratamentului. Cel mai puternic exemplu este reprezentat de chimoterapicele oncologice. Astea sunt niste medicamente care se dau pentru cei cu cancer, in scopul micsorarii tumorii, sau a distructiei eventualelor metastaze la distanta. Aceste medicamente au efecte secundare dezastruase: pe termen scurt: voma, greata, dureri, distrugerea endoteliului vascular, imunodeprimare, tulburari de tranzit instestinal, si multe altele; printre efectele pe termen lung sunt: caderea parului, infertilitate, malformatii la un posibil fat, posibilitatea de a dezvolta alta forma de cancer. Si lista efectelor adverse poate continua cu multe alte efecte negative poate si mai groaznice, si totusi sunt folosite frecvent, oricand e vorba de o indicatie de-a lor. De ce sa supui pacientul unei asemenea cure? Pai… fiindca altfel risca sa moara. Daca nu se administreaza aceste medicamente tumora nu poate fi operata din cauza marimii ei, neexistand nici o alta posibilitate de micsorare (radioterapia are cam aceleasi efecte, asa ca tot acolo ajungi…), daca se poate opera atunci fara acest tratament pot aparea metastaze la distanta, se pot dezvolta recidive… Tabloul este cumplit cu aceste medicamente, dar mult mai bun decat fara.

Antiinflamatoare nesteroidiene

Antiinflamatoarele de care vorbesc ei se numesc, in realitate, antiinflamatoare nesteroidiene. Au punctat corect ca acestea pot sa provoace ulcer, dar doar daca sunt folosite in cantitati mari si pentru perioade mai mari. Nu o sa faca nimeni ulcer daca bea 2 aspirine pe saptamana, decat daca are o patologie gastrica asociata, si de obicei astia se cunosc ca nu pot sa ia o aspirina ca mor de durere. Pentru cei care nu isi cunosc propriul istoric medical, pot sa ia si un protector gastric impreuna cu antiinflamatorul nesteroidian.

Exemple: Aspirina (acid acetil salicilic), paracetamol, ibuprofen, nurofen, ketonal…

Paracetamol

Paracetamolul are efect de distructie a hepatocitului (celula hepatica), dar aceste celule se refac cam in 10 zile de la terminarea tratamentului. E bine de evitat la alcolici si la cei cu insuficienta hepatica, ciroza, hepatita si alte afectiuni hepatice. Efectul nociv asupra ficatului apar la doze destul de mari, o doza dubla fata de cea permisa la oamenii cu ficat sanatos, dar la cei enumerati mai sus aceasta doza scade sub doza maxima admisa sau chiar sub doza normala.

Anticonceptionalele

Efecte negative… destul de multe, dar majoritatea (adica cele mai grave dintre ele) apar la folosirea excesiva a acestora. Acest lucru se datoreaza femeilor care uita sa citeasca si partea cu „dupa perioada de… se recomanda intreruperea tratamentului pentru perioada de…” . Oricum au si efecte destul de benefice: ajuta pe cele cu dezechilibru hormonal, protejeaza impotriva sarcinilor nedorite (si aici exista o rata de esec, pe care nimeni nu o citeste), se pare ca scad si frecventa anumitor tipuri de cancer…

Metamizolul (celebrul Algocalmin)

Este un medicament interzis in multe tari datorita efectului nociv, poate da niste complicatii foarte severe, dar cele mai grave(moarte) apar la oamenii care iau algocalmin pentru prima data. Celalalte sunt si ele grave si pot sa determine exitus.

Mai nou, exista niste studii care au determinat ca acest medicament are un efect destul de slab, mare parte din efectul sau fiind un efect placebo. Inca astept sa vad o discutie pe tema asta.

Anxioliticele 

Aici o sa am decenta sa nu ma bag. Nu stiu foarte clar ce efecte negative dau, dar ma indoiesc ca cei care primesc aceste medicamente chiar au de ales… asa ca…

Concluzie:

Reactiile adverse produse de un medicament, oricat de grave sunt, sunt mult mai mici decat efectul pozitiv pe care il ofera. Cand un medicament nu isi mai justifica efectele negative prin avantajele pe care le ofera, este scos de pe piata. Unele medicamente pot avea un competitor intr-un alt medicament cu efect asemanator si cu reactii adverse mai putine. Acesta determina scoaterea de pe piata a medicamentului mai vechi. Totusi aceasta scoatere de pe piata este deseori dictata de utilizarea din ce in ce mai scazuta a vechiului medicament. Uneori insa sunt pastrate ambele, in cazul in care doctorii, din diverse motive (financiare, avantaje terapeutice alternative), prescriu ambele medicamente.

Categorii:Explicatii, Realitatea
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: