Prima pagină > Chitara > Cum sa prelungesti viata corzilor de chitara

Cum sa prelungesti viata corzilor de chitara

Asta ar putea fi subiectul unui lung metraj. Am tot auzit tot felul de tehnici de a avea grija de corzile tale, de la chestii de bun simt pana la chestii ce apartin de domeniul SF si mai departe. Fiecare chitarist are grija de chitara sa intr-un anumit fel, traieste intr-un anumit mediu, iar asta creeaza o multitudine de tehnici si metode. Unii traiesc intr-un mediu mai umed, altii traiesc in medii puternic corozive, altii traiesc in medii uscate… iar diferentele astea se reflecta in necesitatile si metodele de curatare si intretinere a instrumentelor.

Am sa continui seria mea de articole pentru intretinerea si tunarea articolelor (Primul articol din aceasta categorie il gasiti aici: Pimp my guitar part 1 (chitara acustica si clasica) ) cu un articol despre cum sa iti pastrezi mai mult timp sunetul corzilor.

O sa incep cu partea cea mai evidenta: „chitara trebuie tratata ca pe o femeie frumoasa”, asa umbla vorba prin targ. Asta inseamna ca trebuie sa nu fie tinuta in caldura excesiva sau in frig, intr-o camera umeda, afara in ploaie sau direct in soare. Iarna trebuie sa fie tinuta undeva la caldurica, nu langa calorifer, departe de bucatarie.

Inainte de a canta la chitara, mainile trebuie spalate foarte bine, astfel incat sa nu exista urme de transpiratie sau sare pe maini. Orice secretie corporala are un efect daunator asupra corzilor. In cazul in care se canta mai mult, sau in cazul in care apar urme de transpiratie pe maini, trebuie repetata spalarea mainilor. Se recomanda utilizarea unui lubrifiant special de corzi inainte de a canta, pentru a proteja corzile.

Dupa ce se termina de cantat, corzile trebuie sterse cu un material textil de calitate, care sa absoarba bine  sebumul (unsoarea) lasat de mainile chitaristului pe corzi. Exista kit-uri de ingrijire a corzilor care contin un astfel de material care nu lasa scame, si un lichid de curatare si intretinere a corzilor.

Pentru a preveni ruperea prematura a corzilor, se recomanda observarea punctelor de tensiune si indepartarea lor. Punctele in care corzile apasa tot timpul (punte, pragus…) trebuie sa nu aiba margini ascutite, astfel incat coarda sa stea pe o bucata cat mai mare, iar unghiul dintre partea de coarda libera si partea care trece peste acel component sa fie cat mai mare (preferabil 180 grade). Se recomanda sa se unga cu lubrifiant special aceste puncte de tensiune. In cazul in care se rupe intotdeauna aceasi coarda de la nivelul aceluiasi fret, inseamna ca acel fret are o margine ascutita ce apasa pe coarda. Se poate rezolva prin pilire sau prin inlocuirea fretului.

Am citit in dimineata asta un articol cum ca si modul in care pui corzile pe chitara influenteaza viata corzilor. Modul recomandat e folosit de mine frecvent pentru ca micsoreaza timpul necesar punerii corzilor pe chitara. Acel articol recomanda ca coarda noua sa fie infasurata de cateva ori in jurul cuiului de acordaj iar abia apoi sa fie introdusa in gaura acestuia.

Alta metoda de a schimba mai rar corzile ar fi alegerea materialului din care sunt facute corzile, dar alegerea corzilor ar trebuii sa fie dictata mai mult de sunetul lor si nu de rezistenta lor.  Cele mai rezistente ar trebuii sa fie: Phosphor Bronze, Stainless Steel (pot distruge freturile datorita faptului ca sunt foarte tari), Nikel Wound.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: