Prima pagină > Chitara > A murit Les Paul

A murit Les Paul

Ieri (13 august 2009), la White Plains in New York, s-a stins din viata chitaristul si inventatorul Les Paul.

Les Paul, nascut Lester William Polsfuss, s-a nascut pe 9 iunie 1915 in Waukesha, Wisconsin. Acesta a renuntat la scoala la varsta de 17 ani pentru a canta in Sunny Joe Wolverton’s Radio Band din St. Louis. Aici primeste numele de scena „Rhubarb Red”, nume sub care canta si in 1934 la Chicago. Primele inregistrari le face in 1936 cantand la chitara acustica.

Cunoscand lumea mecanismelor electronice si a amplificatoarelor de chitara, Les Paul, a inceput, la sfarstiul anilor 30, sa isi construiasca singur o chitara electrica. El nu a fost multumit de chitarile „hollowbodies” (chitarile electrice cu corpul facut din placi subtiri care lasa o camera goala mare in interiorul chitarei), datorita fatpului ca aveau un ton subtire, le lipsea sustainul, iar cele din prima generatie comerciala aveau si probleme de feedback. Din aceasca cauza, a hotarat sa construiasca un tip de corp de chitara, pentru a capta doar vibratia corzilor si nu si pe cea a lemnului. Aceasta idee a starnit interesul presedintelui companiei Epiphone, Epi Strathopoulo, care i-a permis lui Les Paul, in 1941, sa foloseasca fabrica si instrumentarul Epiphone pentru a-si pune in practica ideea. Chitara a primit numele „The Log”.

In 1947, experiementeaza un sistem predecesor al „multi-track recording”. Rezultatul acestui experiment este piesa „Lover (When You’re Near Me),”, in care Les Paul, interpreteaza 8 parti diferite la chitara electrica, care sunt redate in acelasi timp.

Desi s-a curentat in 1940, incercand sa creeze o chitara in subsolul apartamentului sau, si a avut un accident de masina in 1948 care i-a provocat rani la mana si piciorul drept, Les Paul, continua sirul sau de inventii si activitatea sa muzicala. In timpul spitalizarii Paul face rost de un „Ampex tape recoder” de prima generatie, si incepe un nou experiment de multi-tracking, adaugand un al patrulea cap la recoder, pentru a crea „sound-on-sound recording”.

In 1950, incepe un parteneriat cu Gibson Guitars, in urma castigarii de Gibson, in 1948, a unui contract pentru a construii prima chitara solid-body. In 1952, parteneriatul Gibson-Les Paul a produs chitara care va deschide drumul celei mai puternice, respectate si dorite serii de chitari din lume: Gibson Les Paul Goldtop. In 1954 este lansata Les Paul Custon (cu fata din mahon). In 1954 este lansata si Les Paul Junior. In 1955 Les Paul Special, iar in 1958 Les paul Standard.

La data de 13 august 2009, Les Paul, decedeaza in urma complicatiilor unei pneumonii severe in White Plains Hospital in White Plains, New York.

Categorii:Chitara
  1. andrei badea
    August 14, 2009 la 3:44 pm

    Este o mare pierdere… 😦

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: