Prima pagină > Sanatate si Medicina > Rezidentiatul si pilele

Rezidentiatul si pilele

Dr Ion Bazac, ministrul sanatatii, a hotarat sa schimbe rezidentiatul. Acum, in loc de acel examen grila cu multe intrebari si multa toceala, o sa se dea, cel putin daca se accepta legea (desi ma indoiesc ca o sa fie respinsa), un examen scris (nu stiu inca ce contine) si un interviu care are scopul de orientare profesionala.

Rezidentiatul, cum era acum, nu e foarte ok. Testeaza capacitatea de memorare si nu capacitatea de diagnostic. In mare, acum, trebuie sa tocesti o carte de cateva mii de pagini. Calitatea de diagnostician nu iti e examinata in nici un fel. Poti sa fi un dobioc care sa nu stie cat face unu plus unu, si sa iei 10 ca ai o memorie de elefant.

Rezidentiatul, in forma propusa de Bazac, contine acest examen scris, care sunt curios daca o sa fie examen de diagnostic (cazuri pentru care, viitorul rezident, trebuie sa spuna: diagnosticul, tratamentul sau ce analize/teste trebuie facute). Daca e ca si rezidentiatul actual, atunci toata legea asta nu aduce nou, decat interviul.

Interviul pentru rezidentiat, mi se pare ca e o ocazie perfecta pentru pile si mita. Daca are si rol de departajare, atunci sigur o sa existe si niste fi si fice de domni profesori care trebuie sa ia punctaj mare, ca normal, nu o sa se duca fica domnului doctor ca medic chirurg intr-un spital fara anestezist. Iar rolul de orientare profesionala, o sa se faca pe acelasi principiu, cine „merita” o sa ajunga unde vrea el, iar ceilalti, indiferent de compententa, o sa ajunga unde este nevoie. De asemenea, presupunand prin absurd ca pilele nu vor conta, de unde stie acea comisie pentru ce specializare sunt eu bun? Poate in ziua respectiva sunt mai speriat, mai emotionat (99% probabil), si raspund asemeni chirurgilor desi eu vreau sa ma fac gastroenterolog (nu vreau asta, e doar un exemplu)? Daca spun ca vreau chirurgie generala, dar spun ca imi place sa diagnostichez boli digestive? Poate comisiei i se pare ca eu sunt bun de anestezist (am fost intrebat, de un chirurg, daca vreau sa ma fac anestezist ca ma uitam la aparatele de anestezie. Nu mai imi aduc aminte de ce, poate ca am facut un curs de ATI (anestezie si terapie intensiva) in acelasi spital, cu cateva luni in urma, si cautam pe cineva cunoscut.  Motive sunt multe, si nu intotdeauna prima impresie e cea corecta. Asa ca mi se pare penibil sa imi pun soarta in mana unei comisii formata din oameni subiectivi, prin natura speciei noastre, prin relatiile interumane directe sau indirecta cu unii concurenti, prin prisma propriei istorii si vieti.

Un singur lucru bun vad in toata legea asta: Faptul ca orice student care a terminat cei 6 ani de facultate, are dreptul sa faca un curs de 3 ani, in urma caruia primeste dreptul de libera practica in medicina de familie. Asta e normal. Dupa ce ai facut 6 ani de medicina, e normal sa ai asigurat un loc intr-un curs de specializare. De asemenea e normal ca, daca vrei sa faci medicina de familie, sa nu te lupti la acelasi nivel cu cei care vor specializari in ramuri non generaliste.

Uite si comunicatul de presa referitor la noul tip de rezidentiat:

http://jurnal.medicalnews.ro/2009/08/26/rezidentiatul-va-consta-intr-o-proba-practica-si-un-interviu-din-2010/

 1. Gabriela
  august 26, 2009 la 8:44 pm

  Te contrazic. Examenul scris e mult mai dificil decat cel de tip grila. La grila, poti sa inveti mecanic, dar sa nu pricepi nimic si sa nu mai tii minte decat 1% din ceea ce „stiai”. Interviul nu cred ca avea o pondere foarte mare in examen, ci prima proba. Una peste alta, cred ca e bine ca se introduce acest sistem nou de examinare.

 2. august 26, 2009 la 9:34 pm

  @Gabriela: Esti studenta la medicina? In ce an?
  Din raspunsul tau imi dau seama ca nu sti cum e cu examenul de rezidentiat.
  Grilele de rezidentiat e facuta in asa fel inca sa nu trebuiasca sa intelegi ci pur si simplu sa memorezi fraza cu fraza toata cartea de rezidentiat.

  Majoritatea studentilor la medicina considera acest nou sistem ca fiind sistem pentru cei cu pile. SIngura parte care are sustinerea studentilor e cea cu dreptul de libera practica chiar daca nu iei rezidentiatul. Alta parte care are destui sustinatori este cea cu descentralizarea rezidentiatului.

 3. jess
  august 27, 2009 la 4:29 pm

  examenul scris cu subiecte presupune o mai mare subiectivitate din partea celor ce corecteaza, fata de cel grila si e logic ca nimeni din cei ce urmeaza sa dea acest examen (cu cea mai mare importanta din viata unui medic, zic eu) sa nu guste noul proiect de lege…

  daca e asa o mare suparare cu faptul ca rezi e un examen ce presupune mai multa memorare decat gandire, nu vad de ce nu s-ar concepe cazuri clinice la grilele alea…ceva in genul stepurilor

 4. august 27, 2009 la 6:33 pm

  @jess: Ar fi super ok dar si utopic sa se introduca stepurile si la noi.
  Nu stiu cum o sa fie acel examen scris (ceva imi spune ca tot grila o sa fie), dar daca e scris, atunci ar fi bine sa fie mai putin subiectiv (un barem foarte clar). Nu mi se pare ok sa fie subiectiv. Stiu ca exista sanse ca asta sa ma avantajeze, dar exista si riscul sa ma dezavantajeze. Daca e subiectiv, atunci o sa aiba punctaj mai mare aia care scriu frumos, au o exprimare foarte clara, etc. Si ce se intampla cu diagnosticianul ala genial care stie foarte multe, se exprima putin mai „imbarligat” si scrie foarte foarte urat?

 5. jess
  august 27, 2009 la 7:10 pm

  si in cazul la fel de utopic in care ar fi baremul ala bine facut si scrisul studentilor identic 🙂 tot nu ar fi chiar ok… gandeste-te la profii aia care corecteaza, pe la lucrarea nr 526 care vorbeste despre exact aceleasi lucruri ca si cele 525 lucrari corectate de pana atunci nu tind sa nu mai vada detaliile, sa dea note ceva mai omogene, chiar si respectand baremul?

  eu sunt de parere ca tot grila e cea mai buna varianta de testare nationala. la corectarea ei participa si 2 studenti (cel ce a rezolvat si un observator), deci iar mai multa transparenta decat cu sub. scrise unde ar fi imposibil de procedat la fel la corectare…
  ar trebui modificat modul de concepere a grilei, astfel incat sa nu se mai puna atat de tare accentul pe partea de tocit

  una peste alta, sunt ff multi studenti care nu vor acest sistem si nu inteleg de ce nu se ia in considerare si parerea lor.
  reprezentantii ssmb n-au avut nimic de zis in privinta noii schimbari??

 6. august 27, 2009 la 7:48 pm

  @jess: Si mie mi se pare grila mai ok, dar totusi o grila cu diagnostice si tratamente si nu teorie. Ai dreptate, e subiectiv. Oricum, schimbarea asta nu imi place.

  SSMB-ul nu mai are puterea pe care o avea candva. Vorbeam acum cateva saptamani cu un fost presedinte al SSMB-ului de prin 90 si ceva. Pe vremea lui, SSMB-ul participa activ la toate deciziile din facultate, si daca nu era ceva pe placul studentilor, actiona si rezolva problema, acum e destul de moale, vine cu propuneri si asteapta sa se faca ceva. Nu stiu a cui e vina, dar pacat ca s-a ajuns aici.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: