Doctor in Romania

„Daca un doctor salveaza un milion de vieti, isi face meseria. Daca greseste si omoara un om, e un criminal.”

Romanul are o vorba pe care o tine scrisa langa icoana: „A gresi e omeneste”. Orice greseala face, incepe sa se apere cu asta. Daca a gresi e omeneste, si eu sunt om, e pardonabila orice greseala. Right? Nope. Exista un domeniu in care nici un roman nu permite sa se faca greseli. Acest domeniu, incepe sa devina cel mai injurat si cel mai scarbit. Daca nu v-ati dat seama, e vorba de medicina.

In orice domeniu se poate gresii. Orice instalator poate sa puna fire de proasta calitate, ca e mai ieftin. Orice zugrav poate gresii, ca nu se vede. Orice contabil poate sa greseasca si sa scape cateva milioane in „vazduh” ca „nu a vazut”. Dar daca un medic isi permite luxul sa greseasca, indiferent de conditiile in care s-a produs greseala, medicul trebuie sa platesca daune masive, sa isi piarda licenta si sa fie decapitat in piata publica. De ce diferenta asta? Pai medicul se joaca cu viata oamenilor. Daca firele proaste produc un incendiu si moare un om, e de vina consumul prea mare de electricitate, daca greseala contabilului face un om sa isi piarda toata averea si sa se sinucida, inainte de a face ceva pentru repararea greselii, e vina mortului care era „prea sensibil”, dar daca gresesti un diagnostic din vina pudicitatii pacientului, esti vinovat ca nu ai ghicit.

Am citit acum un articol pe net, despre un om care a fost lasat sa moara fiindca nu avea asigurare. Comentariile la articol erau care mai care mai defaimatoare si mai agresive. Incepeau cu „dinte pentru dinte”, apoi continuau cu „sa-i ia boala pe doctori” si se terminau cu „o sa le distrug reputatia”, etc.

Nu vreau sa iau aparea nici unui doctor, doar ca acesti oameni care tot sar sa acuze doctorii ar trebuii sa se mai informeze putin.

Conditii de lucru:

 • garzi de 24 de ore. La un spital de urgenta asta inseamna 24 de ore in care nu ai decat cateva minute libere, si in care trebuie sa iei decizii care trebuie sa salveze vieti. Oricine va incerca sa stea sub stres permanent 24 de ore, o sa aiba o supriza cand o sa vada ca dupa 8 ore, deja se simt semne: scade rapiditatea de a lua decizii, scade spiritul de observatie, scade capacitatea analitica. Pana ce nu o sa se schimbe acest sistem de „exterminare psihica”, greseli o sa se faca. Unele vor fi acoperite, altele vor aparea la televizor.
 • Aparatura si sistemul de investigatii este rudimentar. In america se vorbeste in mod uzual de RMN, tomografii speciale si interventii radio-ghidate. La noi abia s-a introdus procedeele laparoscopice (celebra „operatie cu laser” cum e numita, incorect, de populatie).  Pentru un RMN trebuie sa stai la coada 2 saptamani, iar multe spitale nu au nici macar endoscop. Exista analize uzuale in alte state, care la noi se fac doar „la particular” fiindca spitalele nu au bani.
 • reducerea bugetului a facut ca multe echipamente de unica folosita sa fie puse in seama pacientului sau a doctorului. Exista spitale care nu mai dau nici macar manasi pentru tuseu rectal la sectiile de chirurgie generala. Ca doctor ai de ales: nu faci tuseu rectal, si risti sa lasi pacientul cu un cancer rectal; iti cumperi tu manusile; il pui pe pacient sa cumpere (sanse mici cand esti in garda noaptea si toate farmaciile sunt inchise); sau faci tuseul cu mana goala.
 • Reducerea personalului: Un doctor trebuie sa vindece cat mai multi pacienti (casa de asigurari spune un pacient la 20 de minute, dar impune ca 200-300 de pacienti sa fie vazuti de 2 medici intr-o garda). Asta face ca pacientii sa trebuiasca sa fie vazuti in graba (si majoritatea pacientilor ascund lucrurile pe care nu le considera importante in loc sa il lase pe doctor sa decida asta), tratamentul si observarea pacientului sub tratament sa fie lasata in baza asistentelor, si face ca pacienti cu boli grave si in conditii grave, sa stea si sa astepte 3-4 ore, doar fiinca simpatologia nu e grava.
 • orice analiza sau procedura care nu este explicata de anamneza pacientului, este imputata din salariu doctorului.

Reguli:

 • pacientii fara asigurare trebuie stabilizati. Dupa stabilizare orice procedura diagnostica se va face contra cost.
 • trierea pacientilor se face strict pe baza simptomalogie. Exista cazuri care la prima vedere pot sa para relativ stabile, dar care sa se agraveze brusc cu aducerea pacientului in coma sau chiar exitus.
 • pacientii adusi cu salvarea intra inaintea pacientilor veniti pe propriile picioare.
 • pentru diagnostic se va alege setul de analize cel mai ieftin, excesul il va plati doctorul

Poate ar trebuii luate in seama si chestiile astea cand se arunca cu rahat in doctori.

 1. 9remi9
  Februarie 5, 2010 la 1:32 am

  nu se arunca cu hahat in toti doctorii,nu toti doctorii trebuie sa se simta ofensati cand un doctor apare la televizor pentru ca a facut ce a facut. Ai dreptate ,Romania nu e o tara normala si de asta ,probabil,apar mai multe cazuri la televizor decat in alte parti.Nu inteleg atitudinea asta gen „toti doctorii nustiu ce”

 2. Februarie 5, 2010 la 11:42 am

  @9remi9: Sistemul de sanatate actual promoveaza greselile. CAS-ul iti da pentru fiecare pacient aceiasi suma, indiferent ca are o raceala banala fie ca are cine stie ce boala grava. Si trebuie sa jonglezi cu banii astia, sa iti limitezi procedurile la cat mai putine dar, in acelasi timp, iti este taiat accesul la aparate/proceduri care ti-ar arata diagnosticul imediat.
  In america RMN-ul e o chestie relativ de rutina, la noi sunt spitale care trateaza boli cu evolutie rapida spre deces, care nu au nici macar un CT.
  La facultate am invatat ca pentru vizualizarea reala a creierului trebuie facut un RMN. La noi in tara 90% din spitalele de urgenta nu au nici macar un CT, care ar putea spune cateva lucruri despre creier, ci fac radiografii craniene simple, care nu iti spun nimic despre creier.
  PS: Exista si multi doctori prosti, dar asta e vina tot a sistemului care se incapataneaza sa invete viitorii doctori sa poata memora multe, si nu sa dea diagnostice.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: