Prima pagină > Thoughts > FC Stiinta RO

FC Stiinta RO

In ultimul timp, „meseria” mea m-a obligat sa intru in contact cu foarte multe persoane. Toate discutiile, uneori interminabile, cu aceasta masa de oameni m-a facut sa imi dau seama care e problema noastra majora. De fapt sunt doua probleme pe care le avem. Acestea doua probleme sunt ca avem darul: stiintei si al comunicarii.

Indiferent daca romanul este beat sau treaz, fericit sau trist, el e dispus sa isi verse naduful oricarui om dispus sa il asculte. Indiferent cat de grava e problema noastra, si indiferent cine e responsabil de ea, avem tendinta sa o punem pe seama altuia si sa il blamam ca nu face nimic. Daca nu avem bani de masina, e vina patronului ca nu ne da salariu mai mare. Daca ne imbolnavim grav e vina doctorului ca nu ne-a facut sa venim mai repede la control.

Indiferent de domeniul atacat, si indiferent de cunostintele in acel domeniu, orice roman se va grabi sa dea sfaturi.

Am vazut sute de articole/siteuri/posturi care dau sfaturi despre chitari. Orice om care a pus vreodata mana pe o chitara, o sa stie ca 50% din ceea ce se spune acolo, e ilogic si penibil.

Exista un site, romanescu, unde oamenii isi spun problemele si cauta sfaturi de la orine e dispus sa le dea. 90% din sfaturi sunt inutile si contraindicate. Am intrat pe categoria „sanatate” de pe acest site. 99% din sfaturi sunt date de oameni care nu au nici o legatura cu cunostintele medicale. Sfaturile se bazeaza pe intuitie, cunostinte defectuase si experienta proprie. Ca sa il citez pe Profesorul Nanea: „Nu orice este biologic este si logic”. Daca te bazezi pe intuitie si pe ceea ce crezi tu ca ar fi vorba, existe sanse mari sa te inseli. Mecanismele bolilor sunt atat de complexe incat ti se pare ilogic sa le corelezi. De la iradierea unor dureri, semnele la distanta, procesele ce implica sisteme si aparate multiple, toate fac sa trebuiasca sa gandesti totul in ansamblu.

Politica este alt subiect omniprezent pe buzele romanilor. Oricine are o parere despre politica din tara. Toata lumea ii injura pe politicieni, indiferent de ce au facut, tot corupti sunt. Si Iisus, daca ar ajunge senator, ar fi considerat corupt. Orice lege care are ca efect diminuarea unor beneficii pentru scurt timp, dar care va da beneficii pe termen lung e considerata inumana. Orice lege care face un pic de bine, dar arunca tara intr-un rahat mare, e geniala (Sa nu uitam legea salarizarii care a taxat mai mult cetatenii cu venituri medii decat pe senatori si deputati. Care a fost aclamata tocmai de cei care au fost taxati. Si sa nu uitam nici de ordonantele de urgenta care au afundat tara in datorii si intarzierea decizilor anti-criza, doar pentru a ajuta alegerea anumitor oameni).

Cred ca ar fi mai bine sa renuntam la mandria de a sti „de toate” si sa ne rezumam la -2-3 domenii pe care sa le cunoastem la perfectie. Pentru restul pot fi intrebati ceilalti oameni. Nimeni nu se supara daca il intrebi si nu e o rusine sa declari ca nu sti. Poate ar fi mai bine sa ne informam si sa renuntam la „stiutul” acesta fara argumente reale.

Categorii:Thoughts
  1. martie 4, 2010 la 11:34 am

    Mă lovesc zilnic de astfel de exemple. Cei nepricepuți îi fac proști pe alții care au poziții superioare sau care au curajul de a schimba ceva. Cine nu e prost e tăntălău, cine nu e deștept e încet la minte și tot așa. În momentul în care cineva pune etichete, e clar că se simte mai bun. Asta nu numai că e lipsă de modestie dar și un fel de trend. Ăla cu ochelarii de cal.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: