Prima pagină > Thoughts > Inventarea rotii in lumea a treia

Inventarea rotii in lumea a treia

Cum toata lumea se ia de guvernul, parlamentul si presedintele tarisoarei noastre, m-am gandit sa arunc si eu celebra mita in celebra curte a vecinului. Ok, vecinul ala de la capatul strazii care tot spune ca sta langa noi, si ne va ajuta oricand, doar ca, de fiecare data cand avem nevoie de el, nu il gasim acasa.

Lumea e impartita in tari din lumea intai, sau „G8”, tari din lumea a doua si tari din lumea a treia. Multe voci din tarile fruntase, sar in sus de dragul fratilor nepastuiti si incep discursuri de genu „save the world” in care spun cum ar trebuii salvate tarile din lumea a treia. Cuvantari frumoase, cu rezultate putine. Oricum, de fiecare data cand aud asemenea discursuri nu pot sa nu ma intreb „Why?”. De ce? De ce ar vrea o tara dezvoltata sa ajute o tara din lumea a treia? E ilogic.

De ce e ilogic? Pentru ca e nevoie lumea a treia, pentru a exista tari puternice. Fara tari foarte slabe, nu s-ar dezvolta tari puternice. De ce e mai convenabil pentru tarile bogate sa pastreze o „lume a treia”? Din cauza banilor. Totul se invarte in jurul lor.

From newscrash.blogspot.com

African family - source: newscrash.blogspot.com

Lumea a treia e saraca din trei motive: cultura nedezvoltata, lipsa resurselor sau razboaie. Oricare dintre aceastea e de ajuns pentru a saracii o tara. Nu ca nu ar exista tari care au toate trei blesteme.

Evolutia tehnologica si culturala a unei tari este rezultatul puterii de copiere, furt si insusire a evolutiei altor state. Roata a fost inventat o singura data. Vecinii geniului care a inventat-o nu au asteptat sa inventeze ei la randul lor o alternativa personala la roata, ci s-au uitat peste gard si, cu dalta, au facut copii ale rotii vecinului inventator la ei in curte. Romanii au copiat si adaptat cultura elena. Cultura romana s-a impartit in multe tari care si-au disputat maretia si teritoriile europei.

In teorie, singurul motiv pentru care tarile africane sunt inapoiate din vedere tehnologic si cultural e din cauza distantei mari fata de Europa si Asia. Astfel ele nu au fost cucerite de un imperiu superior tehnologic si cultural, si nici nu au cucerit un asemenea teritoriu. In plus, nu au avut nici norocul de a intra in conflict cu un asemenea dusman, care ar fi dat un impuls dezvoltarii (sa nu uitam ca cel mai mare avant tehnologic s-a produs in timpul razboaielor), iar cand au intalnit un asemenea dusman decalajul era prea mare.

Lipsa resurselor a fost intotdeauna un impuls spre migrare si cucerire, dar cand lipsa de resurse a fost de la inceput, a dus la stagnarea dezvoltarii.

Tarile bogate din punct de vedere a resurselor, au fost duse rapid spre razboie interne sau externe. Razboie in care marile puteri s-au implicat. Resusele inseamna bani. Cand nu le ai la tine in tara trebuie sa improvizezi. Ca sa profiti tu (ma refer ca „tu”=presedintele/guvernul unei tari bogate) cat mai mult, trebuie sa iti creezi un sistem prin care acea tara sa iti dea doar tine resursele ei, si sa le dea la preturi scazute. Optiunile sunt:

1) Mituiesti oficialii ca sa semneze contracte dezavantajoase pentru tara respectiva

2) Pui gaz pe focul dintre diversele formatiuni din acea tara, astfel incat sa pornesti un razboi civil. Aici se vor forma tabere care vor avea nevoie de oameni si armament. Nevoia de oameni si macelul populatiei va duce la foamete. Alimentele si armamentul vor fi foarte scumpe in acel loc. De aici nu mai trebuie decat sa iti declari tara ca protectoare a aceli tari sarace si in plin razboi. Sa impui embargouri pentru a scadea pretul resursele ei, si sa vinzi armament si mancare ambelor tabere la preturi uriase. Atat timp cat reusesti sa pastrezi viu acest razboi civil, vei avea numai de castigat.

3) Ataci acea tara, in numele democratiei, a imperiului tau sau orice motiv iti vine in minte (dar trebuie avut grija sa nu se creeze un incident diplomatic, deoarece ar insemna razboi deschis cu celalalte tari care vor particica lor din acele resurse.).  Si apoi iti trimiti companiile sa „reconstruiasca” tara. Reconstructia inseamna bani la buget, iar sub protectoratul tau, companiile din tara ta vor pune mana cam pe tot din ce se pot scoate bani.

De pe urma tarilor sarace s-au imbogatit si se vor imbogati multe tari. Resursele au variat de-a lungul timpului (sclavi, aur, diamante curate sa pline de sange, carbuni, petrol…), dar pe baza lor s-au format si se mentin adevarate imperii.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: