Prima pagină > Thoughts > Geniul si presa

Geniul si presa

Tocmai am citit un mic articol despre un baietel de 7 ani care este „geniu al matematicii si consilier al ministrului de finante”.

Ca sa citez din articol: „Micutul i-a recomandat ministrului George Osborne limitarea imprumuturilor catre banci obtinute din banii contribuabililor, cat si obligarea institutiilor financiare sa isi plateasca imprumuturile.

Oscar a raspuns inteligent si la cea mai dificila problema de matematica a tarii, deficitul de 170,8 miliarde de lire sterline. Micutul a propus drept solutii cresterea taxelor si noi locuri de munca.Acesta i-a mai sfatuit pe guvernati sa aloce bani mai multi pentru pentru ingrijirea batranilor, dar si pentru muzica si arta.”

O sa sar peste „scaparea” de a numi „consilier al ministrului de finante” un copil care are o idee despre ce masuri economice trebuie luate.

Trecem direct la subiect: Cine scrie articolele astea? Titlul spune o chestie, articolul insinueaza alta, realitatea e total diferita. Cu astfel de conceptii, nu ma mira ca Romania e intr-o criza permanenta.

Faptul ca un copil poate sa dea raspunsuri la orice intrebare, am vazut de la „Copiii spun lucruri trasnite”. Ca un copil crescut intr-o casa de intelectuali o sa spuna niste chestii mai inteligente, e si asta o certitudine. Dar ca sa iei raspunsul unui copil si sa il ridici la rang de genialitate… sa fim seriosi.

Daca te duci pe strada, si intrebi lumea la intamplare, orice roman cu pretentii o sa iti declare ca el stie ce trebuie facut pentru salvarea romaniei. Si o sa iti spuna asa:

– statul trebuie sa creeze locuri de munca

– trebuie crescute taxele la firme (nu si la persoane fizice)

– trebuie crescute salariile/pensiile

Solutiile astea sunt bune, la prima vedere. Daca te gandesti mai mult o sa iti dai seama ca efectele pe termen lung sunt dezastruoase. Si asta deoarece astea nu sunt solutii ci sunt obiective.

1) Crearea de locuri de munca: Cum faci asta? Creezi o noua firma de stat care sa nu faca nimic? Pui 3 oameni sa faca cea ce poate face unu singur?

2) Cresti taxele=> cresti venitul la buget. Pe termen scurt e adevarat. Dar… pe termen lung o sa pierzi zeci de firme care nu pot suporta cresterea, o sa pierzi salariati care o sa munceasca pe contract de colaborare/drepturi de autor, etc.

3) Crestem salariile, dar de unde scoatem banii?

Si ca sa ne luam si de solutiile particulare ale pustiului:

1) „Micutul i-a recomandat ministrului George Osborne limitarea imprumuturilor catre banci obtinute din banii contribuabililor, cat si obligarea institutiilor financiare sa isi plateasca imprumuturile.”

Imprumuturile, oricui le-ai da, au o sansa mare sa se transforme in investitii. O economie fara investitii e o economie care va disparea.

2) „Acesta i-a mai sfatuit pe guvernati sa aloce bani mai multi pentru pentru ingrijirea batranilor, dar si pentru muzica si arta” In propozitia anterioara se vorbeste de un deficit imens, iar apoi se vorbeste de investitii care nu aduc rezultate financiare.

Categorii:Thoughts
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: