Prima pagină > Realitatea > Jurnalismul in Romania

Jurnalismul in Romania

Un nene, angajat la o banca centarala, a vrut sa faca si el un ban cinstit. Cum e criza, si salariile cresc cat fat frumosu premier, ce i-a trecut lui prin cap: sa vanda si el ce are mai de pret. Si nu vorbim de plasma, alienware sau alte fleacuri pe care le-a luat tot romanu doar cu buletinul in urma cu cativa anisori. Omul, avea o informatie mai de pret, care ar fi marit tirajul ziarelor „profund intelectuale” de genu Click sau Libertatea: salariul stiristei favorite a romanului: Andrea Esca-Eram.

Ziarele noastere, desi stiu ca necunoasterea salariului lu’ Esca nu lasa sa doarma juma din romani, au hotarat sa nu plateasca pentru acesta informatie si sa il dea in gat pe dragul nostru lucrator in cadrul unei banci. Probabil au zis ca mai bine decat sa vanda o singura stire despre Esca, mai bine scriu un roman despre scandalul iscat. Pe langa, asta, se bazau si pe faptul ca judecatorul, statistic, ar putea fi cititor al acestor publicatii, asa ca, exista sansa sa intrebe, in plina sedinta, care era informatia pe care le-ar fi dat-o jurnalistilor in schimbul celor 500 de euroi (atat cerea pe informatie).

Nu stiu daca le-a mers miscarea, sau daca au aflat cat ia Andreea „Buna seara Bucuresti, Buna seara Romania” Esca, dar, eu, personal, am aflat un lucru foarte intrigant: presa romaneasca e de cacao.

In tarile civilizate, de cand a aparut ziarul, a aparut un mic cod al jurnalistului. Cele mai importante lucruri sunt:

  1. Orice informatie se publica doar daca a fost verificata din 3 surse credibile
  2. Intotdeauna protejeaza informatorul

Daca goana dupa senzational, si comercializarea presei, a facut ca si strainii sa confunde cifrele si sa publice si articole din surse incredibile sau cu credibilitate scazuta, sau sa accepte o singura sursa, un lucru a ramas sacru: nu divulga niciodata numele informatorului.

In momentul in care tu dai in gat o sursa doar pentru ca nu iti pasa de sursa, o sa duca la reducerea numarului acestor surse. E logic, daca tu spui o chestie, care creste tirajul la ziar, dar care ti-ar aduce probleme, ce o sa faci? Normal ca uiti orice fel de idee de castig usor, dorinta de razbunare sau simt moral, o sa iti bagi picioarele in ziare, si o sa mergi sa te calmezi la un pescuit de pastravi.

Daca la noi, ziarele isi **** ********** informatorii, in alte tari, exista jurnalisti care au preferat sa intre la puscarie decat sa nu isi divulge sursele…

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: