Prima pagină > Explicatii, Others, Realitatea > Sfaturi pentru o fotografie reusita (pt facebook)

Sfaturi pentru o fotografie reusita (pt facebook)

In ziua de azi, telefoanele cu camera foto performanta si facebook-ul au creat un intreg mit cum ca daca ai abilitatea tehnologica de realiza o fotografie, inseamna ca sti si cum sa realizezi fotografia. Asa ca facebook-ul a ajuns o biblioteca de poze ratate, care nu o sa sa duca decat la portii zdravene de distractie pentru cei 5000 de prieteni apropiati de pe facebook.

Si in spiritul sintagmei „cine are urechi sa auda”, am zis sa fac un mic ghide de fotografiere pentru cei ce vor sa aiba poze reusite pe facebook.

In fotografie exista 4 etape: pregatirea cadrului, efectuarea fotografiilor, selectarea fotografiilor si editarea lor.

1. Pregatirea cadrului e cea mai importanta etapa dintre toate. Aceasta etapa inseamna sa iti alegi decorul, eventual sa modifici decorul incat sa exprime ceea ce vrei tu, sa evidentieze sau sa ascunda anumite elemente. Apoi sa iti alegi unghiul in care faci poza, ce prinzi in cadru, cum cad umbrele in cadru, etc. Aici se face diferenta intre un fotograf bun si unul amator. Fotograful profesionist va petrece mult mai mult timp pregatind cadrul decat fotografiind.

2. In etapa realizarii fotografiilor, se obtin mai multe cadre din care se vor alege cateva, care cu putina editare (inlaturarea unor defecte, imbunatatirea calitatii, etc) for deveni pozele finale. Din aceasta cauza, se recomanda ca pentru orice cadru pe care vrei sa il imortalizezi sa faci mai multe cadre din care sa poti sa il alegi pe cel mai bun. Din aceasta cauza sedintele foto dureaza cateva ore, in care se fac cateva mii de poze, pentru ca apoi sa se foloseasca una singura.

3. Selectarea pozelor. In aceasta etapa fiecare poza trebuie evaluata, si stabilita care e cea mai buna. Aici trebuie evaluate toate elementele din poza: cum cad umbrele, zonele de luminozitate, eventuale elemente pe care nu le dorim in poza, elemente care par distorsionate si care pot distruge poza.

4. Editarea pozelor: E cea mai putin importanta etapa, deoarece in 90% din cazuri nu face decat sa repare greselile facute in etapele anterioare.

Greseli frecvente in fiecare etapa:

1. Pregatirea cadrului

Cel mai frecvent se sare peste aceasta etapa. Majoritatea fotografilor amatori uita ca exista si un background si se concentreaza doar pe subiect. Si avand in vedere ca majoritatea pozelor de pe facebook sunt poze cu oameni in diverse locuri, exista un infinit de greseli:

 • aparitia in poza a unor elemente nedorite: cosuri de gunoi, semne de orientare nedorite ( WC -> ), semne luminoase care creaza efect  de halou, oameni in pozitii dubioase, tot felu de lucruri aruncate pe jos, etc.
 • celebrele poze in oglinda: folosirea blitului care acopera partial sau total fata, plasarea telefonului intr-o pozitie care acopera fata, diverse obiecte indezirabile (toalete, vrafuri de haine murdare, oameni pe toaleta, mizerie pe jos, etc.)
 • nerespectarea concordantei intre aspectul subiectului (imbracaminte) si background: Poze in haine de club, si in spate caruta lui bunicu, garduri daramate, case din pamant, etc.
 • pozitii dubioase ale subiectului: care permit observarea in decolteu (mai ales la fetele cu sani mici care folosesc sutiene cu burete gros care la aplecarea in fata creaza o distanta intre sani si sutien, etc.
 • prinderea in moment inoportun a subiectului: cand mesteca, cand se scarpina, etc.
 • alegerea cadrului prin monitorul aparatului de fotografiat. Datorita dimensiunii reduse nu permite vizualizarea tuturor elementelor. Pentru o poza buna, intai privesti peste aparat, iti alegi cadrul si apoi ridici aparatul pana cand prinde exact cadrul pe care l-ai ales cu ochiul liber.
 • neatentia la umbre si lumini: fotografie in directia soarelui si in care persoanele sunt intunecate, fotografii in care apar umbre ale altor persoane, fotografii in care umbrele cad peste subiecti, umbrele care modifica anumite forme.
 • lipsa de atentie la suprafetele reflectorizante: oglinzi, geamuri, metale lucioase, etc.

2. Fotografierea:

 • efectul de instant-photo, in care se prinde un singur cadru care in putine cazuri e perfect.
 • alegerea unui cadru si apoi fotografierea dintr-un unghi care prinde doar partial sau prinde mai mult decat cadrul ales.
 • crearea pozelor in miscare cu setari nepotrivite: efect de blur.
 • neselectarea modului de fotografiere in functie de conditiile de luminozitate

3. Selectarea

 • selectarea pozelor pe display-ul mic al telefonului/camerei care duce la neobservarea unor elemente care nu sunt dorite in poza (mizerie pe jos)
 • omiterea elementelor de background si concentrarea doar pe cum a iesit subiectul.
 • fotografierea unui moment intr-un singur cadru care duce la lipsa optiunilor

4. Editarea

 • editarea excesiva: crearea efectului de irealism, sau de lipire a subiectului pe poza.
 • nerespectarea continuitatii elementelor din poza: celebrele mariri de bust care duc la curbarea unor elemente a caror forma indica ca sunt linii drepte
 • nerespectarea simetriei unor elemente: cresterea muschilor de la o mana si uitarea celei de-a doua maini in starea initiala.
 • editarea unor elemente fara a modifica reflexia lor: atentie la glinzi, umbrele care indica forma initiala
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: